Etiketler: Post- Güvenlik Jeopolitik: Çin, Rusya, Hindistan, Japonya ve NATO
Post-Güvenlik Jeopolitik: Çin, Rusya, Hindistan, Japonya ve NATO
Söz Başı’ndan
“ ‘Bir musibet, bin nasihatten evladır’ atasözümüz, pandemi ile hem Türkiye için hem dünya için doğruluğunu teyit etmiştir. Gelinen noktada küresel anlamda hem kendi elimizle yaptığımız hatalar hem uluslararası sistemin sağlıklı çalışmaması hem de ulus devletlerin zayıflaması ve yeterli kurumsal kapasiteye sahip olmaması nedeniyle birçoğu ciddi ve herkesi aşan küresel tehditler söz konusudur. Örneğin pandemi sürecinde gördüğümüz üzere, büyük orduların salgınla mücadeleye pek katkısı olmadı. En fazla, lojistik destek noktasında ihtiyaç olan alanlarda devreye girdiler veya bir takım sağlık bazlı lojistik takviyeleri, katkıları oldu. Bu anlamda bu süreç hiç kimsenin çalışmadığı yerden geldi. Keza pandemi, savaş ve güvenlik doktrini ile yürütülmesi gereken bir süreçti. Hangi ülke ne kadar uyum sağladı, bu doktrin görünür veya görünmez şekilde ne kadar uygulandı, bunu zamanla daha iyi analiz edeceğimizi düşünüyorum.
Süleyman ŞENSOY-TASAM Başkanı
Önceliklerin ve düşmanlıkların yönetimini yeniden düşünmemiz gereken bir dönemden geçiyoruz. Şüphesiz herkes kendi bakış açısı ile birtakım çıkarımlar yapabilir. Keza, insanlığın “güvenlik“ anlamında geldiği nokta ve hayat tarzı itibarıyla son 200 yılı büyük ölçüde Batı medeniyeti şekillendirdi. Şimdi ise çok-kutuplu düzene geçiş söz konusu. Referanslar belli ölçülerde farklı, belli ölçülerde tek düze olmaktadır. Uluslararası sistemin kuralları büyük ölçüde tek merkezde, tek yapıda belirlenmektedir. Bundan dolayı - bir ideolojik söylem olarak değil - hem ulusal hem uluslararası ve küresel ölçekte Kızılelmalara, doktrinlere ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum. Bu, Çin’de Zümrüdüanka’dır. Dünyanın başka bir yerinde başka bir şeydir. Bu Kızılelma, her kültürde farklı şekilde ifade edilebilir. Fakat güvenlikten bağımsız olmayan bir medeniyet krizi yaşadığımızı düşünürsek insanlık için ortak değerlere ve ahlak devrimine hayati gereksinim olduğu kanaatindeyim. Bunun için de iyi örneklere ihtiyacımız var. “
Süleyman ŞENSOY-Chairman of TASAM
Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi TASAM ile Millî Savunma ve Güvenlik Enstitüsü tarafından İstanbul’da gerçekleştirilen İstanbul Güvenlik Konferansı 2021’in seçilmiş tebliğleri “Post-Güvenlik Jeopolitik: Çin, Rusya, Hindistan, Japonya ve NATO“ adıyla e-kitap olarak yayımlandı.
TASAM Yayınları tarafından yayımlanan, Türkçe - İngilizce tebliğlerin yer aldığı “Post-Güvenlik Jeopolitik: Çin, Rusya, Hindistan, Japonya ve NATO - Post- Security Geopolitics: China, Russia, India, Japan and NATO“ isimli kitabın editörlüğünü Verda ŞENSOY ile Mustafa Onat MENDİL üstlendi.
Söz başı olarak İstanbul Güvenlik Konferansı 2021’de TASAM Başkanı Süleyman ŞENSOY, ASELSAN Strateji Yönetimi Direktörü Sami DUMAN, Bosna Hersek Güvenlik Bakanı Dr. Selmo CIKOTOC, Kırgız Cumhuriyeti Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Erlis TERDIKBAYEV, İç Güvenlik Stratejileri Daire Başkanı Dr. Can Ozan TUNCER, Pakistan İnsan Hakları Bakanı Dr. Shireen M. MAZARI tarafından yapılan açılış konuşmaları ve Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi Başkanı Tuğgeneral Murat BULUT, 17. Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral (E) Salim DERVİŞOĞLU, Türk Denizcilik ve Global Stratejiler Merkezi Başkanı Tümamiral (E) Cihat YAYCI tarafından yapılan anahtar konuşmalar ile başlayan kitapta on altı makale yer alıyor.
Türkiye’de ilk kez 2015 yılında yapılan İstanbul Güvenlik Konferansı’nın önceki yıllardaki toplantılarının seçilmiş tebliğleri ve konuşma seçkileri TASAM Yayınları tarafından kitaplaştırılmıştı. Konferans’ın 2015 bildirileri “Küresel Yönetişim Güvenlik ve Aktörler 70. Yılında BM“ ismiyle, 2016 bildirileri “Devlet Doğasının Değişimi: Güvenliğin Sınırları ismiyle“, 2017 bildirileri “Yeni Güvenlik Ekosistemi ve Çok Taraflı Bedeli“ ismiyle, 2018’in seçilmiş bildirileri “Geleceğin Güvenliği“ ismiyle basılmış, 2019’un seçilmiş bildirileri “Yeni Dünya Ekonomi ve Güvenlik Mimarisi ismiyle, 2020’nin seçilmiş bildirileri ise “Kovid-19 Sonrası Geleceğin Güvenlik Kurumları ve Stratejik Dönüşüm“ ismiyle e-kitap olarak yayımlanmıştı.
486 sayfadan oluşan “Post-Güvenlik Jeopolitik: Çin, Rusya, Hindistan, Japonya ve NATO“ e-kitabında on yedi makale yer alıyor:
The Russian Federation’s National Security Strategy of 2021: The Increasing Importance of Internal Security Ahmet SAPMAZ
Future Military Management
Ali Bilgin VARLIK
Enerji Bağlamında Arktik ve Geleceği
Anıl Çağlar ERKAN
Post-Korona Dünyasında Küresel Amaçları Yeniden Düşünmek: 2030 Gündemi bir Hayal mi?
Ayşe KAŞIKIRIK
Hidrokarbon Yarışı veya Yeşil Enerjiye Geçiş Senaryosu: Arktik Okyanusu Örneği
Burak Şakir ŞEKER
Türkiye - Rusya ‘Huzursuz Ortaklığı’nda Sinir Uçları
Celalettin YAVUZ
NATO Sadece Avrupa Birliğini mi Korur?
Erdal ARSLAN
Great Powers in Regional Security Organizations: NATO and SCO Counter-Terrorism Efforts in a Comparative Perspective
Giray SADIK & Aybike YALÇIN İSPİR
Avrasya Güvenlik Alanında Yeni Bloklaşma Eğilimleri ve Sıklet Merkezleri
Güray ALPAR
Denizde Siber Güvenliğe İlişkin Gelişmeler: Türkiye ve Yabancı Devletler Açısından
Halil Emre GÜRLER
Afrika’da İklimsel Göçler ve Sonuçları
Hasret ÇOMAK & Huriye YILDIRIM ÇINAR
Denizyolu Taşımacılığının Önemi ve Sektöre Yönelik Kullandırılan Banka Kredileri: Türkiye Örneği
Hatice Nur GERMİR
Rekabetçi Bir Çağda Birleşik Krallık’ın Yeni Yaklaşımı
Kazım Murat ÖZKAN
United Kingdom - China Relations in the Post-Brexit Era
Ozan ÖRMECİ & Sina KISACIK
Doğu Akdeniz’de En Uzun Kıyı Uzunluğuna Sahip Türkiye’nin İsrail Denizden Komşusudur
Ömer MEMOĞLU
Post-(Modern) Güvenlik ve Yeni Dünya Düzeni
Sait YILMAZ
Post-Güvenlik Jeopolitiği Çerçevesinde NATO 2030 Konsepti ve Çin
Sezai ÖZÇELİK & Erdal AYIK
Kitap | |
Editör | Verda ŞENSOY, Mustafa Onat MENDİL |
Sayfa Sayısı | 486 |
Yayım Tarihi | Nisan 2023 |
ISBN | 978-605-4881-59-8 |